1. Hotararea Guvernului nr. 935 din 13 decembrie 2019 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata  a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1010 din 16 decembrie 2019.
  • Începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 230 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, si reprezinta 13,327 lei/oră.
  • Prin excepţie, începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la suma de 350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră.

 

  1. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 78 din 18 decembrie 2019 privind modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare publicata in Monitorul Oficial nr. 1031 din 23 decembrie 2019, se refera la abrogare split tva
  • Ordonanţa Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA se abrogă începând cu data de 1 februarie 2020.
  • Începând cu data de 23 decembrie 2019, organele fiscale nu mai operează înscrieri în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA.
  • Până la data de 1 februarie 2020, contul de TVA poate fi executat silit de către orice creditor, indiferent de natura creanţei.
  • În termen de 10 zile de la data de 1 februarie 2020, unităţile Trezoreriei Statului la care persoanele care au aplicat mecanismul plăţii defalcate a TVA au deschise conturi de TVA transferă automat, fără nicio formalitate prealabilă în raport cu titularul contului, disponibilul existent în soldul conturilor de TVA în contul de disponibil al titularului deschis la aceeaşi unitate a Trezoreriei Statului.
  • În termen de 10 zile de la data de 1 februarie 2020, persoanele care au aplicat mecanismul plăţii defalcate a TVA care nu au deschis la Trezoreria Statului cont de disponibil vor comunica unităţii Trezoreriei Statului contul curent deschis la o instituţie de credit în care se transferă sumele respective. – – În cazul în care aceste persoane nu comunică informaţii privind contul curent deschis la instituţia de credit, în baza unei liste a acestor persoane furnizate de Trezoreria Statului, organul fiscal solicită, în termen de 10 zile de la data primirii solicitării de la Trezoreria Statului, titularilor de cont aceste informaţii, pe care le transmite unităţilor Trezoreriei Statului în vederea transferului sumelor.
  • Începând cu data de 1 februarie 2020, prin conturile de TVA deschise la unităţile Trezoreriei Statului ale persoanelor care au aplicat mecanismul plăţii defalcate a TVA nu mai pot fi efectuate operaţiuni, cu excepţia celor prevăzute mai sus.
  1. Legea nr. 263 din 30 decembrie 2019 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal publicata in Monitorul Oficial nr. 1054 din 30 decembrie 2019, se refera la eliminarea supra impozitarii contractelor de munca part-time si la diminuarea accizei la carburanti, astfel :

Au fost abrogate prevederile speciale de stabilire a contribuțiilor sociale (CAS și CASS) în cazul persoanelor fizice care obțin venituri sub nivelul unui salariu minim brut pe economie, prevederi care stabileau faptul că, în aceste situații, contribuțiile se calculează prin referință la salariul minim brut.

  • Astfel, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2020, venituri realizate în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, se vor datora contribuții sociale (pensie și sănătate) calculate prin referință la veniturile efectiv obținute, chiar dacă acestea sunt sub nivelul unui salariu minim brut pe economie.
  • A fost diminuată acciza la carburanți (benzină cu plumb; benzină fără plumb; motorină).