În aceasta perioada, ONRC recomandă utilizarea cu precădere a căilor de comunicare alternativă pentru depunerea cererilor la oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, mijloacele electronice fiind în general şi cele mai rapide şi eficiente:

  • prin e-mail, semnate cu semnatura electronica calificată;
  • online, prin intermediul portalului de servicii online al Oficiului Național al Registrului Comertului, https://portal.onrc.ro, semnate cu semnătură electronică calificată.

De la înființare și până la inregistrarea unor modificari, o serie de cereri se pot depune direct online, prin intermediul unui detinator de certificat digital calificat de semnatura electronica.

Modificarile Legii societatilor comerciale nr. 31/1990, sprijina infiintarea societatilor comerciale

Legea 102/2020, aduce modificari Legii societatilor comerciale, nr. 31/1990. Astfel sunt simplificate condiţiile de înregistrare a sediului social şi sunt eliminate restricţiile pentru persoanele fizice şi juridice de a nu fi asociat unic decât într-o singură societate cu răspundere limitată.

Articolul 14.  O persoană fizică sau o persoană juridică nu poate fi asociat unic decât într-o singură societate cu răspundere limitată. – se abrogă.

La articolul 17 se abroga alin 4, care limita ca numarul de sedii de societati care functionau intr-un condominium sa fie acelasi nu cu numarul de camera.

Articolul 17 se completeaza cu un nou alineat, care prevede că avizul privind schimbarea destinaţiei imobilelor colective cu regim de locuinţă, nu este necesar atunci când administratorul societatii declară pe propria răspundere faptul că la sediul social nu se desfăşoară activitate.

Astfel este sprijinita infiintarea de societati comerciale in aceasta perioada de pandemie, in care infiintarea de societati a scazut cu aproximativ 70% raportat la aceeasi perioada a anului 2019.