De Adela Alexandru

Incep sa scriu aceste randuri, constransa de faptul ca astazi este duminica. Nu ma intelegeti gresit, nu am nimic impotriva ca maine este luni, desi gandul la aroma aia de cafea ma intristeaza foarte mult. Cu toate ca sunt contabila, urasc gustul cafelei – poate suna ciudat, stiu. Insa nu am nevoie de o cafea ca sa ma tina activa, de acest lucru se ocupa sefa si colegele mele. Multi spun ca meseria de contabil este una plictisitoare, in care trebuie doar sa stai la un birou si sa introduci sute de facturi, insa nu este deloc asa. Am sa va povestesc o zi din viata mea de contabil.
Programul de lucru incepe la ora 8:00, insa pentru ca sunt o persoana punctuala imi place sa ajung cu cel putin 10 de minute inainte. Primul lucru pe care il fac este sa deschid toate calculatoarele si sa fac cafeaua pentru colegele mele – desi, personal, nu imi place, fac o cafea delicioasa. Intre timp, verific mail-urile. Este foarte putin probabil ca peste week-end sa nu fi primit vreun extras intarziat de la vreun client, sau vreo intrebare.

Celelalte colege si-au format bunul obicei de a ajunge fix cand e gata cafeaua. Suntem 5, cu tot cu sefa. Cel mai adesea, lunea, povestirile de peste week-end sunt inlocuite de soneria telefonului de birou, care suna fara incetare cam pana in jurul pranzului. Ziua de luni, in general, vine cu multa agitatie. Clientii suna sau isi fac aparitia la birou cu diverse probleme ce trebuiesc rezolvate cat mai urgent. Dar stim cu totii vorba aceea, ”Clientul nostru, stapanul nostru”.

Contabilitatea nu este o meserie usoara dar, daca iti place sa traiesti printre cifre si legi, este frumoasa. Stiu ca suna ca un cliseu, insa de mica mi-a placut aceasta meserie si am stiut dintotdeauna ca asta o sa ma fac cand voi fi mare.

Ridic capul din documente si realizez ca deja este ora 14:00. Cand se scurge timpul asa repede? Sunt stresata ca nu am apucat sa termin ceea ce imi propusesem de dimineata si am nevoie de o ciocolata – nu lipseste niciodata de pe birourile noastre, merge foarte bine cu balantele si bilanturile. Sunt sigura ca o sa capat energie si o sa termin la timp ceea ce imi propusesem.

Chiar credeati ca ziua unui contabil se termina odata cu programul? Initial, si eu credeam acelasi lucru, insa odata ajunsa acasa dupa o zi epuizanta, trebuie sa citesc ultima actualizare a legilor pentru depunerea declaratiilor pentru societatile cu Cod Caen de Constructii.

In meseria de contabil, nu trebuie doar sa prelucram documentele pe care agentul economic ni le pune la dispozitie si sa-i analizam situatia patrimoniala. Ce este foarte important este respectarea “Ziua Sfantului Fisc-25 ale lunii”, fara concedii, fara boli, fara intreruperi de internet sau curent, fara sa crape serverul, pentru a putea finaliza trimiterea declaratiilor si pentru a facilita contribuabilului plata taxelor si contributiilor catre stat.

Cine a zis ca meseria de contabil este una monotona?