Din perspectiva unui antreprenor

Contabilitatea este ca o obligatie pe care nu o dorim, dar pe care trebuie sa ne-o asumam. Si ma refer generic la acest termen, asa cum majoritatea antreprenorilor o percep. Dar inteleg prin asta intregul proces de urmarire a aspectelor economice ale afacerii, de la declaratii, salarii, cheltuieli deductibile, cash-flow, pana la taxe, impozite, oportunitati si puncte slabe, la strategii, plus valoare, educatie financiar-fiscala, conformare si echilibru, ca sa enumar numai cateva.

Contabilul reprezinta persoana care poate sa bifeze oricare dintre punctele mentionate mai sus. De fapt, este persoana care trebuie sa poarte de grija afacerii tale. De cele mai multe ori, antreprenorul este prins continuu in treburile zilnice si nu are vreme sa se gandeasca la strategii, la expansiune sau la modalitati de crestere. Sau nu exista suficiente resurse sa poata face asta.

Daca esti antreprenor si ai apelat la servicii externalizate de contabilitate, trebuie sa vezi lucrurile mai mult sau mai putin in acelasi fel ca mine.
Te-ai intrebat vreodata, in calitate de antreprenor ce se intampla daca nu ai un contabil bun? Cat de mult poti pierde?
Incerc sa definesc ce este acela un contabil bun, din punct de vedere al necesitatilor mele de antreprenor.

Un expert contabil trebuie sa fie un partener in realizarea aspiratiilor mele de intreprinztor. Am nevoie ca el sa ma formeze, sa-mi comunice, simplu, pe intelesul meu, nu numai cum sa ajung in etapa urmatoare a afacerii mele, ci mai mult de atat. Trebuie sa pot invata mai mult de la contabil si mai putin din propriile mele erori economico-financiare.

Contabilul ideal trebuie sa fie mai mult proactiv si mai putin reactiv, astfel incat timpul meu sa poata fi dedicat actiunii.

Stiu din experienta ca, daca cineva sta in dreapta unui lider, acela este in proportie de 95% un manager financiar – si poate ca nu e persoana cea mai agreata, dar este al doilea factor de decizie din companie.

In faza de crestere , doresc ca expertul meu contabil sa fie alaturi de mine la intalnirile cu echipa, in care discutam strategii, obiectivele pe termen lung si planurile operationale, sa-mi fie alaturi ca un adevarat consultant si ca un partener de business, in acelasi timp.

In calitate de client, ii apreciez pe cei care aduc un plus de valoare constanta afacerii mele, cei care fac cu pasiune, dedicatie si constiinta aceasta meserie.
Cat de mult poti pierde daca macar o parte din calitatile enumerate mai sus nu se regasesc in contabilul tau ?

Daca nu ai un partener in contabilul tau, poti pierde usor directia afacerii tale si poti esua in a-ti indeplini obiectivele, visele si ideile antreprenoriale.

Daca ai un contabil care nu te ajuta sa devii un om de afaceri mai bun, te vei plafona si nu vei reusi sa te ridici la nivelul dorit.

Prin reactivitatea unui contabil poti pierde informatii importante care ar fi de folos in luarea deciziilor vitale. Dimpotriva, modul de reactie proactiv al contabilului dvs. va poate aduce beneficii reale prin sprijinul pe care il acorda solutionarii problemelor business-ului dvs.

Responsabilitatile financiare vin la pachet cu celelalte responsabilitati in operarea unei afaceri si reprezinta un element cheie in administrarea afacerii. Un profit mare poate fi determinat si de priceperea managerului financiar de a folosi tehnici contabile.

Lipsa consultantei strategice priveaza afacerea dvs. de solutii pe termen lung. Intotdeauna trebuie sa ne bazam pe specialisti, care ne pot propulsa afacerea pe cele mai inalte culmi. Nu trebuie decat sa fim deschisi si sa fim dispusi sa primim sfaturi care ne pot ajuta sa evoluam atat din punct de vedere profesional, cat si din punct de vedere personal.