Legea sponsorizarii si Codul fiscal permit companiilor platitoare de impozit pe profit si incepand cu 1 aprilie 2018, societatilor comerciale care sunt platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor sa ofere sponsorizari ONG-urilor si organizatiilor caritabile si sa beneficieze de anumite facilitati fiscale.

Cheltuiala cu sponsorizarea oferita nu este o cheltuiala deductibila fiscal, dar poate reprezenta un credit fiscal, adica poate reduce impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor de plata, cu suma integrala a sponsorizarii oferite, in anumite conditii:

  1. Codul fiscal prevede ca limita pentru companiile platitoare de impozit pe profit minimul dintre:
    • 20% din impozitul pe profit datorat
    • 0,75% din cifra de afaceri
  2. Pentru societatile comerciale care sunt platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor si care efectueaza sponsorizari, cheltuiala este deductibila pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat, pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.
  3. Beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data incheierii contractului de sponsorizare, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

Exemplu calcul sponsorizare, in cazul unui platitor de impozit pe profit.
O companie are la sfarsitul anului o cifra de afaceri de 1.000.000 lei, un profit impozabil de 250.000 lei, impozitul pe profit de plata (16%) fiind in suma de 40.000 lei. Avand in vedere o suma de sponsorizare de 10.000 lei, acordata in timpul anului respectiv, impozitul pe profit va putea fi redus dupa cum urmeaza:

Elemente financiare Sume (lei)
Cifra de afaceri 1.000.000
Profit impozabil 250.000
Impozit pe profit (16%) 40.000
Limita 0,75% din CA 7.500
Limita 20% din impozitul pe profit 8.000
Sponsorizare acordata 10.000
Suma eligibila pentru credit fiscal 7.500
Impozit pe profit datorat 32.500

 

Atunci cand cheltuielile legate de sponsorizare depasesc in anul de referinta limitele permise pentru credit fiscal, sumele eligibile se reporteaza astfel:

  • in cazul platitorilor de impozit pe profit, diferenta poate fi dedusa din impozitul pe profit in urmatorii 7 ani consecutivi
  • in cazul platitorilor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, diferenta poate fi dedusa din impozitul micro in urmatoarele 28 de trimestre fiscale consecutive.

Concluzii important de stiut:

  1. facilitatea fiscala acordată prin mecanismul de credit fiscal permite sponsorului sa plateasca suma respectiva direct catre ONG-uri si nu in contul impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor;
  2. la data incheierii contractului de sponsorizare, beneficiarii sa fi fost inscrisi in Registrul entitatilor/unitatilor de cult;
  3. s-a majorat una dintre limite, de la 0,5% din cifra de afaceri la 0,75% din cifra de afaceri;
  4. Contribuabilii care efectueaza sponsorizari au obligatia de a depune declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor (Formular 107), aferenta anului in care au inregistrat cheltuielile respective.

Baza de reglementare:

Codul Fiscal, Legea 227/2015 – Art 25, alin (4), lit. I și Art. 56 alin (11)