In ultimul deceniu, am fost martorii unui fenomen care devine din ce in ce mai popular, in toate domeniile de activitate – remote work, sau lucrul de la distanta. Angajatii de pretutindeni au inceput sa prefere tot mai adesea astfel de locuri de munca, care le ofera flexibilitatea de a isi gestiona altfel timpul. Din 2005 si pana in prezent, numarul persoanelor care muncesc de la distanta a crescut, la nivel global cu peste 140%, conform unui studiu realizat de catre Global Workplace Analytics.
Nu este de mirare ca lucrul de la distanta este popular astazi la nivel global. Conform studiilor, acesta creste productivitatea angajatului, reduce stresul si cheltuielile de ambele parti. Astfel ca, pe de o parte, din perspectiva angajatului, un astfel de loc de munca ii ofera posibilitatea de a-si planifica ziua dupa bunul sau plac, fie lucrand dintr-o cafenea, sau de pe balconul cu vedere la mare, fie ducandu-si copiii la scoala sau la gradinita, in loc sa fie blocat in trafic spre birou. Aceasta flexibilitate, de care nu s-ar bucura daca ar sta 8 ore pe zi intr-un birou, ii face pe multi dintre ei sa accepte un salariu cu 8% mai mic. Alte beneficii sunt reducerea costurilor pe transport, mancare si chiar si pentru haine.

Pe de cealalta parte, si angajatorul are de castigat. In primul rand, costurile scad – nu mai este nevoie de un spatiu in care sa isi desfasoare activitatea, eliminand astfel si costurile de operare. In al doilea rand, daca alege sa lucreze 100% in regim remote, atunci numarul potentialilor candidati creste exponential, pentru ca nu se mai limiteaza la un singur oras, regiune sau chiar tara.

IT-ul este sectorul care procedeaza astfel de cel mai mult timp, insa recent, lucrul de la distanta a inceput sa fie la mare cautare si in cadrul altor sectoare ale serviciilor, precum marketing, imobiliare, vanzari, financiar-contabil.

Cu toate acestea, lucrul de la distanta, sau de acasa nu este un concept chiar atat de nou pe cat se crede. Sa ne gandim la perioada premergatoare revolutiei industriale, cand orice fierar, sau tamplar iscusit isi deschidea o pravalie in fata casei, unde isi desfasura activitatea. Odata cu venirea revolutiei si construirea fabricilor, oamenilor le-a fost impamantenita ideea ca prezenta fizica este absolut necesara pentru indeplinirea cu succes a sarcinilor. Acest concept nu a rezistat insa la nesfarsit. Odata cu avansarea economica, si implicit, a tehnologiei, oamenii au inceput sa realizeze, din nou, ca prezenta fizica nu este obligatorie pentru a-ti duce la bun sfarsit sarcinile.

Bineinteles ca exista diferente majore intre cele doua tipuri de munca la distanta pe care le-am descris mai sus, insa ideea la baza este aceeasi. Tehnologia avanseaza in permanenta. Ea ne-a permis si ne va permite in continuare sa ne usuram modul de viata si sarcinile.